Kaffepause

Guide: Find rundt i kaffejunglen

Bliver du også overvældet af kaffekortet på en café? Selvom vi drikker meget kaffe i Danmark, bliver mange af os alligevel overvældet af kaffeudvalget på de danske caféer. Du vil bare have en kop kaffe, men lige pludselig skal du tage stilling til alt muligt, du aldrig har hørt om før.

Kaffekop på bord

Danskerne ligger på en tredjeplads over de mest kaffedrikkende nationer i hele verden. Vi drikker i gennemsnit 8,6 kg kaffe per indbygger årligt. Over os ligger Østrig med 9 kg og finnerne med 12 kg. Det europæiske gennemsnit er 4 kg – så vi drikker dobbelt så meget kaffe i Danmark som gennemsnittet i Europa.

Det kan dog være forvirrende at finde rundt i kaffejunglen – men det kan på samme tid være spændende at gå på opdagelse i de mange forskellige varianter. Måske det også kan inspirere til nye kaffeoplevelser på dit arbejde.

Vi har samlet de bedste i denne oversigt. Vi håber, den kan hjælpe dig på vej mod store smagsoplevelser i kaffens univers.


Americano

Drikken består af et dobbelt espressoshot og varmt vand. Her får du drikken i en kop eller et krus, og den minder mest af alt om almindelig sort kaffe.

Cappuccino

En cappuccino har en tredjedel espresso nederst, en tredjedel dampet mælkeskum midtpå og til sidst en tredjedel luftigt skum af mælk øverst. Nogle gange kommer baristaerne chokolade ovenpå.

Cortado

En cortado består af halv espresso, halv dampet frisk mælk, som kommer i efter espressoshottet. Den bliver serveret i et glas, og den kommer både med enkelte og dobbelte espressoshot.

Espresso

Espresso er fundamentet for de fleste drikke, du kan få på en café. Den bliver brygget på et anlæg med tryk og bliver serveret til dig i en lille kop. Det er 30 ml koncentreret kaffe med crema oven på.

Latte

En latte er et shot dobbelt espresso (60 ml), som overhældes med 300 ml frisk dampet mælk. Du kender en latte på ”kunsten” (latte art), som baristaerne laver med mælk fra kanden, de hælder af. Latte bliver serveret i et større glas.

Macchiato

Macchiato betyder "plettet" på italiensk. Det kommer sig af, at espressoen bliver hældt oven i den dampede mælk, og det giver en plat øverst. Der skal 90 ml dampet mælk til ét espressoshot. Denne drik bliver serveret i et højt glas.

Cafe au Lait

Den franske Cafe au Lait minder om en Cafe Latte, men serveres uden skum og er mere mild i smagen. Cafe au Lait, som betyder kaffe med mælk, består typisk af én del filter- eller stempelkande-kaffe og én del dampet varm mælk, eller 1/3 espresso og 2/3 dampet varm mælk.

Sort kaffe

Almindelig sort kaffe, som enten er blevet brygget på filter (filterkaffe) eller i en stempelkande (stempelkaffe).


5 gode grunde til at drikke kaffe

Her er fem gode grunde til, at du ikke kan undvære din daglige kop kaffe på arbejdspladsen:

  1. Kaffe påvirker dit humør
  2. Kaffe giver dig en bedre hukommelse
  3. Kaffe styrker din kreativitet
  4. Kaffe øger din forbrænding
  5. Kaffe mindsker din appetit

Kilde: JDE Professional

Find kaffeprodukter her
Kaffebønner ristet