Besked
Spar 20% på alt kaffe! Gælder kun i denne uge.
Indretning

4 megatrends på fremtidens arbejdsplads

Vi tager dig nu på en tur gennem fire dominerende trends, når det kommer fremtidens arbejdsplads. For hvilken tilgang har de kommende generationer til arbejdsmarkedet og hvad forventes der af en arbejdsgiver i de kommende år?

Arbejdsbord med computere og tablets

1. En generation af ledere, iværksættere og ildsjæle

Den nye generation på arbejdsmarkedet vil udfordre 8-16 mentaliteten, som stadig dominerer mange danske virksomheder. De har brug for friheden til selv at tage ansvar for både arbejdstiden og arbejdsopgaverne.

Computerspil har skærpet deres evne til at træffe beslutninger, lægge strategier og lede andre mod et fælles mål. Iværksætteri har været på skoleskemaet, og drømmen om at være med til at skabe det nye Facebook, Netflix, Spotify eller Snapchat er ikke urealistisk.

Arbejdspladsen skal give den nye generation friheden til at løse opgaver på en måde, der giver mening for den enkelte. Store lønpakker og bonusordninger vil ikke være så vigtige.

Arbejdet skal først og fremmest give mening, både personligt men også i et større billede. I skal forberede jer på at kunne besvare spørgsmålet om, hvordan jeres virksomhed er med til at gøre verden til et bedre sted.


2. Wi-Fi-forbindelsen er det nye kontor

Vores behov til arbejdspladsen forandres. Vi bevæger os væk fra den faste arbejdsplads og har ikke brug for fysisk at komme på kontoret for at arbejde, så længe det digitale setup kan understøtte arbejdsopgaverne.

Kontoret bliver det sted, hvor vi tager hen, når vi har brug for at sparre med vores kollegaer, og derfor er det meget vigtigere, at arbejdspladsen kan understøtte dialogen, mødet og den sociale interaktion.

I takt med at færre medarbejdere har brug for en fast arbejdsplads, vil flere virksomheder opdage, at det egentlig ikke er nødvendigt med en hel bygning. Det giver bedre mening at leje sig ind på kontorhoteller med all inclusive, så frokosten, mødelokalerne og alt andet følger med.

Virksomheden skal derfor skabe en digital arbejdsplads, der giver medarbejderne frihed til at sidde forskellige steder, men stadig føle sig som en del af en samlet organisation.

 

3. Data bliver personlig

IoT (Internet of Things) betyder, at al den data, der kan indsamles om vores måde at arbejde på, bliver grundlaget for tilrettelæggelsen af arbejdsopgaver og evalueringen af vores arbejdspræstation. Det bliver nemmere at differentiere mellem de enkelte medarbejdere og derfor også lettere at sætte personlige mål og fordele arbejds­ressourcerne korrekt.

Indsamlingen og behandlingen af data indebærer mange etiske spørgsmål og vil af nogle betragtes som overvågning. For fremtidige generationer vil det dog være en naturlig del af det digitale arbejds­miljø. Vi forventer tilpassede oplevelser, og for at vi kan få dem, kræver det, at vi afgiver data om os selv.

Det vigtigste er, at data­indsamlingen er usynlig og sømløs. Vi vil ikke konfronteres med teknologien, vi vil kun have oplevelsen af, at vores omgivelser er tilpasset vores behov.


4. Vi deles om alt – også medarbejdere

Det bliver mere normalt at indgå i projekt­ansættelser, freelancearbejde og have flere deltidsjobs samtidig for at få opfyldt alle vores behov og udlevet alle vores drømme. Det kan både være i forskellige virksomheder, men i høj grad også være inden for samme virksomhed, hvor man varetager forskellige stillinger.

Dette skaber medarbejdere, som har langt større forståelse for virksomheden som helhed og dermed bliver mere kompetente i deres egne roller og samarbejdet med kollegaer.

Nøgleordet for arbejdspladsen er frihed. Virksomheder skal omfavne deleøkonomien, også når det gælder deres medarbejdere. Til gengæld får de medarbejdere, som virkelig brænder for deres job og ikke brænder ud.

 


Hvordan tiltrækker man den kommende generation?

For mange arbejdspladser handler det i dag om, hvordan de får fat i de nye unge medarbejdere. Den nye generation, som ikke vil arbejde ligesom den gamle gjorde – og som ikke vil arbejde 8-16 og ikke behøver et skrivebord på 180x80 cm.

For den nye generation er det vigtigere med godt jobindhold. Det er meningen og følelsen, arbejdet giver dem.

Men der er nogle helt konkrete ting, som man skal tage højde for, når man som arbejdsgiver skal tiltrække arbejdskraft i fremtiden. Dette har vi taget en snak med Louise Byg Kongsholm fra pej gruppen om.