Besked
Spar 20% på alt kaffe! Gælder kun i denne uge.
Arbejdsliv

Rengøring af pc-skærm og tastatur – sådan gør du

Sidder du tit ved computeren og spiser? Kommer du nogle gange til at krumme ned i tastaturet? Eller peger du eller dine kollegaer en gang imellem på skærmen, så I måske efterlader fedtede fingre? Det gør vi i hvert fald. Men det er ikke altid lige godt.

Rengøring af pc-skærm og tastatur

Vidste du godt, at hvis du sørger for at holde dit elektroniske udstyr rent – for eksempel din pc-skærm og dit tastatur – så forlænger du levetiden på udstyret? En jævnlig afspritning af tasturet giver også en bedre hygiejne og mindsker risikoen for smitte af sygdom på din arbejdsplads – især hvis I er flere om samme arbejdsstation. Men husk også håndhygiejnen.

I dette blogindlæg får du tips til, hvordan du rengør din pc-skærm og dit tastatur.

 

Sådan gør du pc-skærmen ren

Når du gør din pc-skærm ren, er det vigtigt, at du er forsigtig. Computerskærmen kan nemlig let blive beskadiget ved rengøring. Det kan være, hvis rengøringsmidlet er for skrapt, hvis kluden er for hård, eller hvis du er for grov i pudsningen.

Det, du skal gøre, er at tørre af stille og roligt og med en let hånd. Især ved bærbarecomputere eller nyere skærme, som har det, der kaldes en TFT-skærm. Ved disse skærme er det særligt vigtigt, at du ikke trykker for hårdt.

 

Er skærmen støvet eller plettet?

Hvis skærmen er støvet, kan det blive svært for dig at se, hvad der er på skærmen. Her er det oplagt blot at bruge en støvklud eller en mikrofiberklud til at tørre støvet af.

Har du derimod pletter på skærmen, som du ikke kan få af? Så skal du blot blive ved med at køre kluden frem og tilbage. Du skal ikke gnubbe – bare lad kluden gøre arbejdet.

Du kan bruge en brilleklud eller en mikrofiberklud, som er en smule fugtig og hårdt opvredet i noget mildt opvaskemiddel. Du kan også bruge en serviet, der er beregnet til skærmrens.

OBS! Pas på, at du ikke kører snavset rundt på skærmen. Der kan være partikler i snavset, som du tværer rundt, som kan lave ridser i skærmen.

Og husk ikke at sprøjte rengøringsmidlet direkte på skærmen. Væsken kan trænge ind i skærmen og ødelægge den.


Rengøring af tastatur

Det kan være rigtig svært at fange støv, snavs, krummer, klister, død hud, skæl m.m. nede mellem tasterne på tastaturet. Hvordan kommer du derned bedst og gør rent? Det kan du læse om herunder.

Mogens Daarbak

Her får du 3 tips til rengøring af tastaturet:

1. Trykluft

Du kan rense et tastatur ved at sætte det på højkant og så blæse med trykluft (evt. fra dåse) mellem tasterne.

Ved nogle tastaturer kan du tage tasterne af og vaske dem i varmt vand med sæbe.

 

2. Klud

Du kan også tørre snavs, støv og krummer væk med en fugtig, hårdt opvredet klud.

OBS! Det er vigtigt, at du slukker helt for computeren, før du begynder at anvende vand til rengøring.

 

3. Vatpind

Hvis der er meget snavs mellem tasterne, kan du med fordel bruge en lille børste eller en vatpind fugtet i varmt sæbevand.

Sæben går ind og opløser sukker og fedt, så det er nemmere at få af. Undgå dog at bruge for meget sæbe.