Besked
Spar 20% på alt* hele weekenden med rabatkoden Spar20. Gælder ikke på i forvejen nedsatte varer. Se øvrige regler.
Arbejdsliv

Det gode skrivebord – og jagten på den korrekte arbejdsstilling

Står du og mangler et skrivebord? Og er du allerede gået i gang med at lede? Så har du sikkert allerede opdaget, at markedet bugner af skriveborde i forskellige størrelser, former, farver og stilarter, så de kan indgå i mange forskellige miljøer enten i hjemmet eller på arbejdspladsen.

Skriveborde

Når du skal investere i et nyt skrivebord, skal du ikke kun tage stilling til design og funktionalitet, men også ergonomi.

Skal det være et fast skrivebord eller et hæve-sænkebord, så du nemt kan skifte fra at sidde til at stå? Skrivebordet kan enten være din krops – og især ryg og nakkes – bedste ven eller værste fjende.


Det gode skrivebord understøtter den gode siddestilling

De fleste ved godt – eller har i hvert fald hørt – at skrivebordets højde, din sidestilling, din afstand til skærmen og meget mere har ergonomisk betydning. Der er nogle måder, der er bedre at arbejde ved skrivebordet på end andre – og et skrivebord, der ikke passer til dig, giver dig hurtigt ryg- og nakkesmerter.

Vores kroppe er ikke bygget til at sidde stille i otte timer dagligt. Men hvis vi tænker os om, kan vi undgå skavankerne.

Her får du tips til, hvad der er godt – og hvad der bestemt ikke er godt – at gøre for at få en god arbejdsstilling.

Har du begge fødder på jorden?

Sådan sidder du ergonomisk korrekt – i fire simple trin:

1. Sørg for, du kan nå jorden med hele foden.

2. Lav plads til en hånd mellem knæhaser og sædekant.

3. Buk dine ben, så de har en vinkel på over 90 grader.

4. Undgå at sidde med benene over kors.

 

 

 

Mogens Daarbak

Find skrivebordets højde, der passer til dig

Det er vigtigt, at du vælger et arbejdsbord, der kan indstilles i højden, så det kan indstilles til dine personlige præferencer – og til din krop. Selve pladen på skrivebordet skal være dyb nok til, at der er plads til skærm, tastatur og dine underarme, som skal kunne hvile på bordet.

Hvorfor skal underarmene flugte med bordpladen? Dét får dine albuer til at danne en ret vinkel. Dine skuldre skal nemlig ikke hænge, men de skal heller ikke holdes oppe. Hvis dit bord er indstillet for højt, så vil dine skuldre blive presset op, og det giver øget risiko for smerter i nakken og hovedpine. Hvis bordet er for lavt, risikerer du at komme til at krumme i ryggen. Det giver også smerter i nakke og ryg.

 

Kan jeg stå forkert?

Hvis du har et hæve-sænke-bord, skal du også være påpasselig med at finde den rigtige højde, hvis du vil stå op.

Hvis du stiller bordet for lavt, risikerer du at stå og hænge over bordet, og det anstrenger din nakke og ryg. Når du står op, skal bordet understøtte dine underarme, så dine albuer bøjer i en vinkel på lidt mere end 90 grader. På den måde kan dine skuldre hænge frit og afslappet.

Den bedste "stilling" er bevægelse

Vi har skrevet meget om ”ergonomisk korrekte siddestillinger”, men dét skal du tage med et gran salt. Det er nemlig ikke sundt at sidde i samme stilling hele dagen – også selvom den er "korrekt". Derfor:

 

Variér din arbejdsstilling

Der findes ikke noget endegyldigt svar på, hvordan du sidder mest ergonomisk korrekt, eller hvordan du indstiller skrivebordet eller kontorstolen så korrekt som muligt. Det er nemlig individuelt.

Det vigtigste, du kan gøre, er at variere din arbejdsstilling. At stå op i noget tid, at sidde ned bagefter og så rejse dig op igen. Bevægelse er den bedste anbefaling – og hvis du samtidig mærker efter, om der er noget, der føles ubehageligt, så er du godt kørende.


Styrk arbejdsglæden med et godt skrivebord fra Daarbak

Vi bruger mange timer af vores liv på vores arbejde. Og det betyder for manges vedkommende, at de bruger mange timer på at sidde ned (eller stå op) ved et skrivebord.

Så hvorfor ikke sørge for at få et skrivebord, der får det bedste frem i dig og din krop? Det rigtige skrivebord giver ikke kun din holdning et løft, men også dit arbejde, din kreativitet og din produktivitet.

Hvis du kan lide dit skrivebord, så bliver det også nemmere at arbejde ved det mange af dagens timer. Du kan finde vores udvalg af skriveborde her.


Populære hæve sænkeborde