Arbejdsliv

Beskytter handsker mod virus?

Spørgsmål og svar om handsker og virusbeskyttelse

Mogens Daarbak

Engangshandsker er et vigtigt værnemiddel i kampen mod smittespredning af virus. Men hvilke handsker passer til hvilket formål, og er der i øvrigt andre faktorer, man bør være opmærksom på? Nedenfor kan du finde svar på dette og mange andre ofte stillede spørgsmål om brugen af handsker ved virus.

Hvad skal jeg være opmærksom på for at være sikker på beskyttelse?

Læs produktbeskrivelsen eller emballagen og se, om handsken er testet op mod EN455, eller om der er dokumentation for, at handskerne er testet som personligt værnemiddel. Hvis dette er tilfældet, vil du kunne se et CE-symbol efterfulgt af CAT II eller CAT III. Se efter EN374-5 mærkning, hvor der under talrækken står VIRUS. Det betyder, at handskerne er testet og kontrolleret af en tredjepart. Alle ABENAs undersøgelseshandsker er testet mod virus under EN374-5.

Derudover skal du være opmærksom på, at undersøgelseshandsker ikke nedbryder vira og bakterier, hvis de kommer på handsken. Skift derfor handsker ofte for at undgå spredning af vira og bakterier.

Hvilke handsker beskytter mig mod virus?

Det første, du skal se efter, er, om der på emballagen står "medicinske undersøgelseshandsker". Kig eventuelt også efter mærket EN455, da denne standard er garant for en god og sikker handske. Alle undersøgelseshandsker fremstillet af nitril, latex eller vinyl kan bruges. Alle ABENAs undersøgelseshandsker er testet mod virus under EN374-5.

Men vær opmærksom på, at vinyl er et materiale, der strækker sig og skaber små åbninger ved langvarig brug, så risikoen øges for, at vira og bakterier trænger gennem handsken. Vælg derfor handsker fremstillet af nitril eller latex, hvis du vil have de sikreste handsker til langvarig brug. Vinylhandsker anbefales kun til kortvarig brug.

Er latex- og nitrilhandsker lige gode?

Både latex- og nitrilhandsker vil ofte være testet mod den samme virus under standarden EN374-5 VIRUS, så ja, du kan bruge begge handsker på lige fod. Men vær opmærksom på EN374-5 VIRUS mærkningen på produktets emballage. Fremgår ordet VIRUS ikke under symbolet, er produktet kun testet mod bakterier og svampe, og er ikke testet mod brug ved virus. Alle ABENAs undersøgelseshandsker er testet mod virus under EN374-5.

Må jeg spritte handskerne af inden brug?

Nej! Det er aldrig en god idé at spritte handsker af, hverken inden eller efter brug. Spritten nedbryder handskens overflade, så vira og bakterier kan trænge igennem. Anvender du sprit på hænderne, er det vigtigt, at spritten er tør, inden du trækker handsker på. Hvis spritten ikke er tør, risikerer du, at handskens overflade brydes, og derudover vil handsken lettere kunne gå itu, når den tages på.

 

Er der en generel gennembrudstid for virus på handsken?

Gennembrudstid for virus er forskellig, alt efter hvilken sammenhæng, handsken bruges i. Bruges handsken i forbindelse med kemikalier, skal du være ekstra opmærksom på de gennemtrængningstider, der er for forskellige kemikalier. Se datablad for de enkelte produkter. Handsker er ikke testet mod virus i angivne tider, og derfor kan man ikke anslå en generel gennembrudstid for virus. Det anbefales derfor at skifte handsker så ofte som muligt og efter hver opgave. Brug ikke handskerne i flere timer.

Kan alle typer handsker bruges som virusbeskyttelse?

Handsker er forskellige, og det er langt fra alle handsker, der yder tilstrækkelig beskyttelse. For eksempel hjælper engangshandsker i PE (plast)(som du kender fra bl.a. tankstationer og bland-selv-slik) kun mod direkte kontakt med hænderne. Plasthandskerne beskytter altså ikke mod virus og bakterier. Der findes ingen teststandard eller kvalitetssikring for PE handskerne, og der stilles ikke de samme krav som til en medicinsk handske. Derfor kan de to handsketyper ikke sammenlignes. Der er tværtimod flere faktorer, der indikerer, at handskerne kan have små huller, hvor virus kan trænge igennem. Bruger du engangshandsker i plast (PE eller TPE), er det derfor vigtigt at vaske hænder og tage alle forholdsregler.

Kan man genbruge handskerne?

Nej. En medicinsk engangshandske kan ikke genbruges. Du kan ikke se det med det blotte øje, men der kan ske en nedbrydning af handskens overflade, som udsætter dig som bruger for potentiel smittefare. Genbruger du handsken, er der ingen garanti for handskens kvalitet. Det er heller ikke tilstrækkeligt at vaske handskerne og herefter genbruge dem. Smid derfor altid handskerne ud efter brug, og tag et nyt par.