Skip to main content

Afkalk din kaffemaskine

1/11-2018


Afkalk din kaffemaskine: Sådan gør du

I Danmark er der store mængder kalk i vores drikkevand – i nogle regioner mere end i andre. Når du bruger din kaffemaskine, vil den helt naturligt kalke til. Det gælder også elkedler og espressomaskiner.

Derfor er det vigtigt, at du afkalker maskinen i ny og næ. Det kan nemlig være med til at forlænge dens levetid – og brygge kaffen hurtigere og bedre

 

Rester af kalk i din kaffe – nej tak!

Hvis du ikke afkalker din kaffemaskine, vil du kunne risikere, at der kommer kalkrester i din kaffe – og det kan ødelægge smagen og oplevelsen!

Der er mange måder at afkalke din kaffemaskine på. Der vil for eksempel også stå i manualen til maskinen, hvordan du afkalker den bedst. Det er vigtigt, at du følger producentens anbefalinger, da det kan være, at der er en metode, der er bedst til lige netop din maskine.

 

2 grupper af afkalkningsmidler

Der er de afkalkningsmidler, du køber færdigt, og så er der dem, du selv blander. 

 

1. Afkalkningsmiddel som anbefalet af producenten

Det firma, der har produceret din kaffemaskine, har typisk en anbefaling til, hvordan du afkalker din maskine og hvilket afkalkningsmiddel, du bør bruge. Det kan du læse mere om i brugsmanualen.

Vær dog opmærksom på, at det afkalkningsmiddel, som producenterne anbefaler, kan være dyrere end helt almindelig eddike eller citronsyre.

 

2. Eddike, eddikesyre eller citronsyre

Det er både hurtigt og nemt at bruge eddike til at afkalke din kaffemaskine. Nogle bruger husholdningseddike, andre bruger eddikesyre. Hvis du afkalker relativt sjældent, er det bedre at bruge eddikesyre. Eddikesyre er et meget skrappere middel – og er mere effektivt, hvis det er kraftige kalkbelægninger, vi snakker om. Hvis du derimod afkalker relativt ofte, kan du nøjes med almindelig husholdningseddike.

Vær opmærksom på at nogle producenter anbefaler, at du ikke bruger eddike – evt. fordi kaffemaskinen består af fx aluminium, som bliver påvirket negativt af eddikesyre. Vi anbefaler, at du kontakter producenten, hvis du er i tvivl.


 

Sådan afkalker du kaffemaskinen – i tre trin

1. Bland

  • Bland vand og eddike i forholdet 1:1 – eller eddikesyre og vand i forholdet 1:4.
  • Fyld blandingen i kaffemaskinen og tænd så det løber igennem.

2. Rens

  • Kør blandingen halvt gennem og lad den virke i 20 minutter
  • Kør resten af blandingen igennem efter 20 minutter.

3. Skyl

  • Hæld blandingen ud (eller genbrug den til andre formål, fx elkedlen).
  • Kør 1-2 kander vand gennem maskinen, så du undgår eddikerester i kaffen.

Rengør din kaffemaskine


 

Hvor ofte afkalker du kaffemaskinen hjemme hos dig?

Som nævnt tidligere er det godt at afkalke din kaffemaskine regelmæssigt, for at det ikke går ud over kaffens smag. Men hvor tit bør du gøre det?

Hvis du bruger din kaffemaskine hver dag, er det en god tommelfingerregel at afkalke den for hver 50. gang – det vil sige med to-tre ugers mellemrum.

Hvis du ikke umiddelbart synes, at smagen bliver påvirket af kalken, behøver du ikke afkalke så tit. Så kan du nøjes med hver anden eller tredje måned.

 

Du behøver ikke smide din eddikeblanding ud efter brug

Du kan bruge blandingen igen, hvis du skal afkalke din elkedel, espressomaskine, dit strygejern eller hvis du for eksempel skal vaske håndvask, køkkenhane eller brusehovedet og brusearmatur.

Din blanding vil ikke virke lige så stærk, fordi kalken går ind og neutraliserer syren i eddiken. Til trods for det er pH-værdien i blandingen stadig lav nok til, at du kan bruge den igen som kalkfjerner andre steder.

 

Vores hjerte banker for smagen af god kaffe – ikke kalk 

Vi vil gerne hjælpe dig godt på vej, så du er sikret ”dagens vigtigste måltid” – nemlig kaffen – i absolutte topkvalitet.

Tag et kig i vores store udvalg af kaffemaskiner og espressomaskiner:

Velkommen hos
Venligst vælg privat (inkl. moms) eller erhverv (ekskl. moms)