Skip to main content

De mest brugte miljømærker daarbak.dk

Har du styr på miljømærkerne?

16/5-2017


I dette indlæg sætter vi fokus på nogle af de mest udbredte, og hvordan du kan bruge dem i din dagligdag til at vælge produkter, der værner om miljøet.

Vi har rådført os med vores kundeservicechef Heidi Hansen.

– Miljømærker giver kunderne mulighed for at vælge et produkt, hvor der i produktionen er tænkt over miljøet. Det er dermed certificeringer, der giver os, som forbrugere, en sikkerhed for at producenterne har værnet om miljøet i forbindelse med produktionen af produktet. Personligt er min favorit FSC, da dette giver mig vished om, at vi ikke fælder træerne hurtigere end de kan nå at vokse ud igen, siger Heidi Hansen.

Herunder følger en kort gennemgang af 4 gængse miljømærker.


Svanemærket

Et af de meste kendte er det nordiske miljømærke, Svanemærket, som er for produkter, der ikke er fødevarer. Modsat mange andre miljøcertificeringer, der kun fokuserer på produktion, så vurderer Svanemærket hele produktets levetid.  

Ved at vælge produkter, der er Svanemærket, er du sikker på, at du får et produkt, der er blandt de mindst miljøbelastende i sin kategori. Kvaliteten af produktet er samtidig sikret og det samme er produktets hensyntagen til din sundhed. Sammen med EU-blomsten er Svanemærket Danmarks officielle miljømærkning.

Det kan eksempelvis være håndsæbe, toiletpapir eller servietter, som har denne certificering.


EU-Blomsten

Svanemærket og EU-Blomsten står for det samme. Forskellen er at Svanemærket er en nordisk opfindelse mens EU-Blomsten anvendes overalt i EU.

Går du derfor op i at handle produkter, der er produceret med hensyn til miljøet, så skal du også kigge efter EU-blomsten. Målet med EU-blomsten er at fortælle forbrugerne, hvilke produkter de skal vælge, hvis miljø og sundhed er i deres interesse.

Den dækker de samme områder, som Svanemærket, hvilket eksempelvis er køkkenruller, håndklædearkog aftørringspapir.

EU blomsten miljømærke


FSC

FSC står for Forest Stewardship Council og vurderer papirmaterialets miljømæssige afsæt samt skovdriften og de mennesker, der producerer papiret.

Det er samtidig din garanti for beskyttelsen af dyre- og plantelivet i de skove, som materialet stammer fra. Hvad enten det er fra regnskoven eller en dansk skov. Derudover er det også en garanti mod rovdrift på skovene, da der ikke bliver fældet mere træ end skovene kan nå at reproducere.

FSC dækker over en lang række produkter af træ, som eksempelvis etiketterbrevbakker og kopipapir.

FSC miljømærke


Energy star

Når du sidder på kontoret, tænker du så over om din computer er energieffektiv? Eller om kopimaskinen og printeren er det? Måske ikke, men med IT og Elektronik udstyr mærket med Energy Star er du sikker på at anvende produkter, som sparer på energien.

Ordningen er et internationalt energisparemærke, og er din sikkerhed for, at strømforbruget er på et minimalt niveau.  

Produkter med denne miljømærkning er eksempelvis laserprintere og 
multifunktionsprintere.

Energy star


Mange andre miljømærker

Der findes adskillige andre miljømærker end de nævnte, men vi har taget udgangspunkt i nogle af de mest udbredte.

Vi håber du blev klogere på, hvorfor det er vigtigt at gå efter produkter med en af de nævnte miljøcertificeringer, sådan at vi alle kan bidrage en lille smule til et bedre miljø.


Eksempler på produkter med miljømærker

Velkommen hos
Venligst vælg privat (inkl. moms) eller erhverv (ekskl. moms)